Reflectorin yritysarkkitehti Matti Paatsama
Voiko tekoäly korvata yritysarkkitehdin työn?

Yritysarkkitehtuuri (Enterprise Architecture, EA) on olennainen osa yrityksien strategista johtamista ja IT-infrastruktuurin suunnittelua. EA on linkki liiketoiminnan ja teknologian välissä ja se toimii keihäänkärkenä, kun liiketoiminta tarvitsee uusia ratkaisuja päästäkseen tavoitteisiin. Lisäksi yritysarkkitehtuuri varmistaa, että koko yritys toimii samassa syklissä, ts. valitut ratkaisut sopivat yhteen arkkitehtuurisesti niin, että kokonaisuus on eheä.  

Viime aikoina tekoäly on kuitenkin vallannut monia aloja, siksi pohdiskelimme Reflectorilla, miten AI vaikuttaa yritysarkkitehtuuriin. Vai voisiko tekoäly korvata kokonaan yritysarkkitehdin työt? 

Tekoälyn vahvuudeksi voidaan katsoa kyky lukea suuria tietomääriä, ehdottaa optimointiratkaisuja, sekä automatisoida kehitystä ja suunnittelua.  

Tunnistimme, että yritysarkkitehdin työssä tekoäly on avuksi esimerkiksi seuraavilla osa-alueilla: 

1. Prosessianalyysi

Tekoäly voi tunnistaa ja arvioida riskejä tehokkaammin analysoimalla historiallista dataa ja ennustamalla mahdollisia ongelmia.

Prosessilouhintaa voidaan antaa jo nykyisissä arkkitehtuurijärjestelmissä tekoälyn hoidettavaksi.” 

2. Analytiikka ja ennustaminen

Tekoäly osaa analysoida laajoja datamääriä sekä tarjota ennusteita. Tämä auttaa yritysarkkitehtia koostamaan tietoa ja viemään päätöksiä läpi organisaatiossaan.

Tekoäly voi analysoida valtavia määriä organisaation dataa, kuten liiketoimintaprosesseja, IT-infrastruktuuria ja asiakasdataa. Tämä analyysi voi auttaa tunnistamaan pullonkauloja, redundansseja ja mahdollisia arkkitehtuurin kehityskohteita.” 

3. Automaatio

AI:n avulla voidaan hoitaa rutiinitehtävien automatisointia, kuten dokumentaation hallintaa, aikataulutusta ja raportointia. 

”Tekoälyalgoritmilla voi skannata asiakirjojen sisältöä ja luokitella asiakirjat automaattisesti kategorioihin, kuten ”sopimukset”, ”raportit”, ”laskut” jne.” 

4. Suunnittelun tukeminen

Generatiivinen tekoäly voi auttaa luomaan uusia ideoita ja ratkaisuja suunnitteluprosessissa. 

Tekoäly voi luoda erilaisia yritysarkkitehtuurimalleja ottaen huomioon organisaation tavoitteet, käytettävissä olevat resurssit ja nykyiset prosessit. Tämä tarjoaa arkkitehdeille uusia näkökulmia ja vaihtoehtoja, joita he voivat käyttää suunnittelussa.” 

Tekoäly on hyvä työkalu ja apuri, mutta ei vielä korvaa yritysarkkitehdin työtä

Kuten yllä olevasta listasta voi huomata, tekoäly voi helpottaa yritysarkkitehdin työtä monellakin eri osa-alueella. Olemme kuitenkin vielä hyvin kaukana siitä, että tekoäly ottaisi arkkitehdin työstä keskeiset osa-alueet haltuunsa. Peruskysymykset, kuten mitä mallinnetaan, miten mallinnetaan ja itse mallien rakentaminen jäävät vielä arkkitehdin harteille.  

Arkkitehdin työstä iso osa on haastatteluja, joista kerätään tietoa. Kaikista prosesseista ja järjestelmistä ei löydy täydellisiä ja yhteismitallisia dokumentteja, joiden avulla arkkitehtuurikokonaisuutta voitaisiin koostaa. Arkkitehdin työ linkittyy olennaisesti yrityksen strategiaan ja tavotteisiin. Näiden ymmärtäminen vaatii myös hiljaisen tiedon omaksumista ja johdon tahtotilan ymmärrystä. Tällaiseen työhön tekoäly toimii vielä varsin heikosti. Tavoitetilakuvauksissa pitää tehdä paljon valintoja ja päätöksiä, joihin tekoäly ei vielä pysty.

Tekoäly on hyvä tuottamaan tietoa, mutta arkkitehdin tulee valita laajasta vaihtoehtojen määrästä ne parhaat ratkaisut. 

Voimme siis todeta, että tekoäly auttaa yritysarkkitehtia monilla osa-alueilla, mutta kokonaisuudessaan se ei arkkitehdin työtä korvaa ainakaan lähiaikoina.

Yritysarkkitehdin rooli muutoksen keihäänkärkenä on varsin sosiaalinen työ ja se vaatii paljon hiljaisen tiedon ymmärtämistä, johon tekoäly ei koneena vielä tänä päivänä pysty. Lisäksi arkkitehdin työhön liittyy paljon strategisia valintoja, joissa kone voi toimia korkeintaan tietoa hakevana, jäsentävänä ja neuvoa-antavana osapuolena.

Yritysarkkitehdin työ on monimutkaista ja sisältää elementtejä, jotka eivät tapahdu yksin tietokoneen ääressä istuen, joten tekoäly tuskin tulee korvaamaan yritysarkkitehtia kokonaan. AI-työkalut ovat kuitenkin jo tänä päivänä useimmilla yritysarkkitehdeilla aktiivisessa käytössä tukemassa työtä.  

Reflector Matti Paatsama

Ota yhteys asiantuntijaan!

Matti Paatsama

Yritysarkkitehti

Matti Paatsama on Reflectorin yritysarkkitehti, jolla on vahva analyyttinen ote laajojen ongelmien yksinkertaistamiseen ja ratkaisemiseen. Teoreettisen osaamisen ohella Matilla on vankka käytännön kokemus strategisten IT-projektien suunnittelusta, toteutuksesta ja johtamisesta.

Reflector on ICT-talo, jonka ykköstehtävä on auttaa asiakkaitamme liiketoiminnan isoissa ja pienissä muutoshankkeissa. Ketterästi ja riippumattomasti.

Jaa artikkeli

Voisit pitää myös näistä:

Heräsikö ajatuksia?

Varmista kanssamme, että teet oikeita asioita, oikeassa järjestyksessä.

Jätä soittopyyntö Matille

Olemme yhteydessä sinuun mahdollisimman pian.

Ota yhteyttä, mietitään yhdessä juuri teille parhaat ratkaisut

Täytä tiedot ja siirry lataamaan tutkimus

Kokonaisarkkitehtuuri Reflector

Get in touch!