Lähitapiola Terhi Ruponen
Case LähiTapiola: Välillemme on syntynyt aito luottamus

LähiTapiola panostaa strategiansa mukaisesti elämänturvan ja asiakashyödyn kasvattamiseen. Toimintaa on kehitetty pitkäjänteisesti ja asiakaslähtöisesti nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä, maailmantalouden turbulensseista huolimatta. Talossa panostetaan paljon myös sisäisiin toimintamalleihin ja siihen, että talossa työskentelevät konsultit perehdytetään hyvin tehtäviin ja otetaan lämpimästi mukaan työyhteisöön. Keskustelimme yhteistyöstämme LähiTapiolan palvelujohtaja Terhi Ruposen kanssa.

Reflector on kulkenut LähiTapiolan rinnalla luotettuna kumppanina konsulttitoimeksiannoissa sekä projektinhallinta- että arkkitehtuuritoimeksiannoissa jo vuosien ajan. Reflectorin ammattilaisten keskuudessa LähiTapiola onkin erittäin pidetty toimeksiantaja, jonka projekteissa konsultit viihtyvät pitkään. Tästä olemme ylpeitä: osa konsulteistamme on työskennellyt LähiTapiolan ja sen edeltäjien kanssa jo viime vuosituhannelta saakka.

LähiTapiola haluaa hyvän työntekijäkokemuksen ulottuvan myös konsultteihin

Terhi vastaa LähiTapiolassa sisäisestä PMO-palvelusta, jonka vastuulla ovat mm. kehittämisessä käytettävät toimintamallit ja tätä tukevat työkalut, sekä hankkeiden tuki toimintamallien soveltamisessa, hankkeiden resursoinnissa ja raportoinnissa.

Kun reflectorlaiset keskustelevat LähiTapiolasta, nousee esille seuraavaa:

  • ”LähiTapiolassa konsultti on kuin LähiTapiolan omaa porukkaa.”
  • ”Meillä on hieno avoimuus ja luottamus projekteissa.”
  • ”LähiTapiolalla on mahtavat työkaverit.”
  • ”Siellä voi sanoa sen, mitä pitääkin.”
  • ”Projekteissa saan katsoa asioita aidosti asiakkaan näkökulmasta ja olla asiakkaan puolella.”

Reflector: Kommenteissa on samoja asioita, jotka korostuvat, kun puhutaan yleensäkin hyvästä työnantajakokemuksesta yrityksessä. Lauseista nousee esiin rehellisyys, avoimuus, aitous ja se, että ollaan aidosti osa työyhteisöä. Mitä ajattelet Terhi näistä kuvauksista?

Terhi: Tuli ihan liikuttunut olo! Meille on tosi tärkeää, että konsultit kokevat olevansa osa meitä. Minulla on itsellänikin konsulttitausta, sen vuoksi tämä oli erityisen kiva kuulla. Reflectorilla on meillä ”laatutakuu”: teiltä tulee aina osaavia ammattilaisia, jotka hallitsevat mm. projektipäällikköroolin, mutta tuovat mukanaan myös kovaa teknistä osaamista. Reflectorlaiset ovat talossamme äärimmäisen tykättyjä ja hankevetäjät saattavat pyytää erityisesti teidän ihmisiänne mukaan uusiin hankkeisiin. Tämä on hyvä merkki ja kertoo siitä, että välillemme on syntynyt aito luottamus.

Reflectorilta on tullut meille aivan loistavia ammattilaisia, viime aikoina etenkin teknisiä projektipäälliköitä, mutta myös Business Analysteja ja arkkitehteja. Reflectorlaiset tulevat meille usein pitkiin ja isoihin projekteihin. Samalla henkilöllä voi olla useampikin projekti rinnakkain käynnissä. Yksi Reflectorin valtti on se, että ihmiset ovat hyvin sitoutuneita työnantajaansa. Meillä on iso luottamus siihen, että kun tiimimme haastattelee reflectorlaisia ja löydämme teiltä tiimiin sopivan tyypin, siellä on aina myös vahva osaaminen ja laaja-alainen kokemus taustalla. Olen ollut poikkeuksetta tyytyväinen.

LähiTapiolan henkilöstöpolitiikkaan kuuluu se, että käytämme tietoisesti konsultteja sekä kompetenssinäkökulmasta että skaalaamaan kapasiteettia. Olemme määrittäneet tarkasti, mitkä roolit pidetään omalla henkilöstöllä. Hankkeiden vetäjät ovat lähtökohtaisesti aina lähitapiolalaisia.

Reflector: Onko teillä ”pelikirja” siitä, kuinka ulkopuoliset sulautetaan mukaan toimintaan?

Terhi: No ei suoraan pelikirjaa, mutta meillä on perehdytysohjelma kaikille uusille konsulteille. Jokainen taloon tuleva saa henkilökohtaisen perehdytyssuunnitelman talon toimintamalleihin ja ohjeisiin. Jokaiselle on nimetty oma kummi; samasta hankkeesta vastaavassa roolissa oleva ihminen, joka auttaa tulijan arkeen ja sisään käytäntöihin.

Olemme rakentaneet roolikohtaisia osaamisyhteisöjä, jotka toimivat virtuaalisesti Teamsissa ja jotka kokoontuvat lisäksi säännöllisesti. Konsultit otetaan mukaan näihin osaamisyhteisöihin. Esimerkiksi projektipäälliköille on oma osaamisyhteisönsä. Työskentelemme LähiTapiolassa matriisissa ja konsultit toimivat kuin kuka tahansa muukin matriisin hankkeissa. Kaikissa linjaorganisaatioiden asioissa ulkopuoliset eivät ole kuitenkaan mukana. Kannustan täällä siihen, että kun tulee kysymyksiä, kannattaa aina kääntyä oman osaamisyhteisön puoleen. Siten saamme joukkovoimaa osaamisen kasvattamiseen talossa.

Omienkin konsulttiaikojen kokemuksella tiedän, että vie väkisinkin aikaa, että pääsee kunnolla sisään organisaatioon. Usein aliarvioidaan sitä panosta, mikä tarvitaan, jotta saadaan ihmiset kunnolla taloon sisään. LähiTapiolan toimeksiannoissa konsulttien arki pyörii täällä meillä, joten on tärkeää, että kaikki kokevat olevansa osa joukkoa. Täällähän he päivänsä viettävät.

Inhouse-konsulttien ostaminen on muuttunut ammattimaisemmaksi

Reflector: Oletko törmännyt vastaaviin konsulttien perehdytysohjelmiin muualla?

Terhi: Olen paluumuuttaja LähiTapiolassa. Näin laajaa perehdytysohjelmaa en ole muualla kokenut. Kun toimin konsulttina, toimeksiantajat ajoivat monissa yrityksissä kyllä hyvin sisään omaan projektiin, mutta ei ”osaksi taloa”. Uskon, että tässä on vuosien aikana tapahtunut iso kulttuurimuutos ja tarve riippuu toki myös toimeksiannon pituudesta. Olisi itse asiassa kiva nähdä, miten muualla näitä on rakennettu viime aikoina. Sen olen huomannut, että yrityksissä inhouse-konsulttien ostaminen on muuttunut ammattimaisemmaksi ja inhouse-toimijoita on tullut markkinoille lisää.

Saimme pilvisiirtymäprojektiin hyvää kokemusta vastaavista hankkeista

Reflector: Yhtenä keskeisistä projekteista oli vuoden lopussa päättynyt Oivan pilvisiirtymä -projekti, jota veti Reflectorin konsultti Mats Lindstedt ja arkkitehtinä toimi Sanna Eriksson. Mitä teitte Oiva-projektissa?

Oivassa oli kyse CRM-ratkaisun teknisestä pilvisiirtymästä. Pilvisiirtymäprojektin vetäjä Reflectorilta on luottotekijöitämme. Hän on ollut tekemässä meillä vastaavia hankkeita aiemminkin. Reflectorlaiset toivat tähän projektiin kokemusta siitä, mitä asioita eri vaiheissa on syytä huomioida. Projekti oli hyvin tekninen, mutta meidän liiketoiminnallemme tärkeä. Se, että tämä projekti saatiin aikataulussa ja onnistuneesti maaliin, mahdollisti muiden kehityssalkun hankkeiden etenemisen ajallaan. Matsin ja Sannan avustuksella tiedettiin koko ajan missä mennään, eikä meillä ollut kertaakaan sellaista huolta, ettemmekö saisi hanketta suunnitellusti maaliin.

reflector logo

Reflector on hankkeiden ja hankintojen tukemiseen ja arkkitehtuuriin erikoistunut ketterä ja riippumaton IT-talo.

Reflector on ICT-talo, jonka ykköstehtävä on auttaa asiakkaitamme liiketoiminnan isoissa ja pienissä muutoshankkeissa. Ketterästi ja riippumattomasti.

Jaa artikkeli

Voisit pitää myös näistä:

IT-järjestelmät arkkitehtuuri

Reflector on julkishallinnon sopimustoimittaja

Tarjoamme julkishallinnolle laajan valikoiman asiantuntijapalveluita, jotka kattavat IT-konsultoinnin sekä johtamisen ja kehittämisen tarpeet vuosille 2023-2028. Reflector on mukana seuraavissa dynaamisissa hankintajärjestelmissä: IT-konsultointi 2023-2028

Lue lisää
Kokonaisarkkitehtuuri Reflector

Ota yhteyttä, mietitään yhdessä juuri teille parhaat ratkaisut

Täytä tiedot ja siirry lataamaan tutkimus

Kokonaisarkkitehtuuri Reflector

Get in touch!