Tietojärjestelmähanke
Käyttöliittymä koeajossa – renkaitakin saa potkia!

Toimin testauskonsulttina rahoitusalan projektissa. Scrum-tiimimme koostuu monenlaisista osaajista: osa rakentelee pellin alla olevaa moottoria ja osa suunnittelee ja toteuttaa kojelaudan ja korin. Itse toimin laadun tarkkailijana ja toisinaan katsastusmiehenä.

Uuden järjestelmän kehittäminen ja toteuttaminen on kuin uuden auton valmistusta: määritellään uusia ominaisuuksia, mittaillaan ja mallaillaan. Testaajina ovat loppukäyttäjät, jotka koeajavat uutta mallia. Vaikka uusi järjestelmä on toivottu ja odotettu, aina uusi on uutta ja muutosvastarintaakin saattaa löytyä. Renkaita saa potkia!

Mitä loppukäyttäjät odottavat testatessaan uutta käyttöliittymää?

  • Käytettävyyttä
  • Turvallisuutta
  • Uusia ominaisuuksia, jotka helpottavat arkea
  • Laatua ja luottamusta
  • Suorituskykyä

Käytettävyys

Jotta kuljettajan huomio ei kohdistu ajon aikana toisisijaisiin asioihin, auton kojelaudalla mittarit ja muut tärkeät toiminnot tulee olla helposti havaittavissa. Samoin myös käyttöliittymällä kaikki oleellinen tulee olla helposti havaittavissa ja käytettävissä.

Turvallisuus

Tietoturvatestit ovat tänä päivänä entistä täkeämpiä, kun hakkerit yrittävät haavoittaa järjestelmiä. Muistan yhden tutun, jolla autonavaimen virkaa hoiti ruuvimeisseli, kun hän meni vanhaan Volvo Amazoniinsa sisään. Järjestelmien varashälyttimet on asennettava ennen käyttöönottoa.

Arkea helpottavat ominaisuudet

Uusi sovellus tai käyttöliittymä eivät saa kaikessa hienoudessaan hankaloittaa arkea. Tarvitaan ratkaisuja, jotka kuormittavat vähemmän käyttäjän työmuistia tai automatiikkaa joka vähentää käsitöiden tekemistä.

Luottamus ja laatu

Testataan järjestelmää niin paljon, että saadaan luottamus järjestelmään. Tehdään tarpeeksi törmäystestejä, jotta nähdään mitä käyttäjän väärä toiminta aiheuttaa.

Suorituskyky

Mitataan suorituskykyä ja tehdään kuormitustestejä. Laitetaan samaan Smarttiin yhtäaikaa istumaan kymmenen matkustajaa. Kokeillaan mitkä ovat huippulukemat mittarissa ennen kuin ratti alkaa täristä.

Testauskonsulttina autan asiakkaan loppukäyttäjiä havaitsemaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa virheet, jotta järjestelmästä tulisi ajomukavuuksiltaan sellainen, joka palvelee käyttäjiä.

Ja ajopelistä kun on kyse, halutaan manuaalin sijaaan täysautomaatti – kaikilla herkuilla ja heebeleillä!

Tellervo Määttä

Kirjoittaja on Tellervo Määttä, testauksen monipuolinen ammattilainen Reflectorista.

Linkedin

Reflector on ICT-talo, jonka ykköstehtävä on auttaa asiakkaitamme liiketoiminnan isoissa ja pienissä muutoshankkeissa. Ketterästi ja riippumattomasti.

Jaa artikkeli

Voisit pitää myös näistä:

Kasvua kestävästä kehityksestä

Kasvua kestävästä kehityksestä

Jokainen organisaatio on varmasti jossain vaiheessa miettinyt omaa toimintaansa kestävän kehityksen näkökulmasta. Isommissa organisaatioissa on usein aiheeseen perehtyneitä asiantuntijoita, jotka auttavat viemään kestävän kehityksen

Lue lisää
Kokonaisarkkitehtuuri Reflector

Ota yhteyttä, mietitään yhdessä juuri teille parhaat ratkaisut

Täytä tiedot ja siirry lataamaan tutkimus

Kokonaisarkkitehtuuri Reflector

Get in touch!