Laadunvarmistus ja testaus
Mikään ei ole niin kallista kuin virhe, joka pääsee tuotantoon

”Eihän mikään ole niin kallista kuin virhe, joka pääsee tuotantoon. Suomestakin löytyy esimerkkejä, joissa järjestelmähankkeen tai ohjelmistokehityksen tuotannossa tapahtuvat virheet ovat ylittäneet pahimmillaan uutiskynnyksen mediassa. Asiakkaan mieliharmit, mielikuvamenetys ja korjauksen kustannukset ovat seurausta laadunvarmistuksen pettämisestä”, toteaa Petteri Stenman, Reflectorin QA Lead.

Tämä on oikeastaan arkijärkeä. Mitä syvemmälle ja kauemmaksi aikaa virhe jää ohjelmistotuotteeseen, kuten mihin tahansa tuotteeseen, sitä kalliimmaksi virheen korjaaminen tulee. On esitetty, että virheen korjaaminen tuotannossa on jopa 100 kertaa kalliimpaa kuin kehitysprojektin varhaisessa vaiheessa. Tämä pätee erityisesti ohjelmistokehitykseen. Aluksi ohjelmisto on vain dokumentoitu spesifikaatio, jota on helppo muuttaa. Mutta kun aikaa kuluu ja kehitysprojekti etenee, ohjelmistotuotteesta tulee hyvin yksityiskohtainen, hyvin konkreettinen ja hyvin joustamaton. Virhettä, joka olisi voitu korjata melkein ilmaiseksi kehitysprojektin alussa, onkin jo hyvin kallista korjata.

Virheiden tunnistaminen ja korjaustoimenpiteiden aktivointi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ovat QA Leadin (Quality Assurance Lead) eli laadunvarmistuksen laaja-alaisen asiantuntijan tehtävän ydintä. QA Lead hallitsee testauksen teoriapohjan, menetelmät ja projektinhallinnan. QA Lead määrittelee mittarit ja testitapaukset, ohjaa testausryhmän jäseniä ja ulkopuolisia resursseja, sekä tuottaa raportoinnin. Lisäksi hän voi ohjata ja kehittää laadunvarmistuksen praktiikkaa kokonaisvaltaisesti. Tämä sisältää mittareiden laatimisen, alan parhaiden käytäntöjen soveltamisen ja uusien työkalujen ja prosessien kehittämisen.

Reflectorin QA Leadeilla on kokemusta monesta toimialasta, hyvinkin erilaisista projekteista sekä yritys- että tiimitasolla. Lisäksi he kouluttautuvat säännöllisesti. Reflectorin QA Lead tuo mukanaan asiakasprojektiin myös Reflectorin taustatiimin osaamisen.

”Parhaimmillaan QA Leadin työ on sitä, että testauksen uudelleenkoordinoinnilla ja jämäkällä ohjauksella saadaan projekti joko pysymään raiteillaan tai takaisin raiteilleen ja onnistunut lopputulos. Esimerkiksi monitoimittajaympäristön haasteita on saatu onnistuneesti ratkottua hyvin suunnittelun ja johdetun testauksen avulla”, kertoo Petteri Stenman työstään.

Petteri Stenman

Kysy meiltä lisää asiantuntijapalveluistamme:
petteri.stenman@reflector.fi

Reflector on ICT-talo, jonka ykköstehtävä on auttaa asiakkaitamme liiketoiminnan isoissa ja pienissä muutoshankkeissa. Ketterästi ja riippumattomasti.

Jaa artikkeli

Voisit pitää myös näistä:

järjestelmäkonsultit eteläsuomi

Ajatuksia ketteryydestä

Vaikuttaa siltä, että kaikki organisaatiot tavoittelevat tällä hetkellä ketteryyttä toimintaansa. Ketteryydellä tavoitellaan toiminnan tai kehittämisen tehokkuutta, kustannussäästöjä tai kykyä vastata yhä nopeammin muuttuvan

Lue lisää
Kokonaisarkkitehtuuri Reflector

Ota yhteyttä, mietitään yhdessä juuri teille parhaat ratkaisut

Täytä tiedot ja siirry lataamaan tutkimus

Kokonaisarkkitehtuuri Reflector

Get in touch!