Alustatalous
Alustatalous ja liiketoimintalähtöinen IT-arkkitehtitiimi

MIT Sloan Management Review:ssä oli alkuvuodesta mielenkiintoinen artikkeli otsikolla: The Future of Platforms, kirjoittajina CusumanoYoffie ja Gaver. Kirjoitus jäi pyörimään ajatuksiin pidemmäksi aikaa ja nousi taas esiin, kun keskustelimme reflectorlaisten kanssa alustatalouden mahdollisuuksista. Poimimme tähän kirjoitukseen kyseisen artikkelin erinomaiset huomiot alustataloudesta.

Suurimmat julkiset yritykset on perustettu digitaalisten alustojen päälle

Maailman seitsemän suurinta yhtiötä eli Apple, Microsoft, Alphabet (Googlen taustalla oleva yhtiö), Amazon, Facebook, Alibaba ja Tencent muodostavat markkina-arvoltaan yhteensä n. 6,3 biljoonaa eli 6300 miljardia USD:tä.

Alustatalousyritysten kasvu jatkuu voimakkaana

Vaikka yllä mainitut alustatalousyritykset ovat pärjänneetkin erinomaisen hyvin, olisi väärin ymmärtää alustatalouden olevan vain näiden tunnettujen jättiyritysten pelikenttää. Äskettäin käymämme keskustelu suuren suomalaisen yrityksen toimitusjohtajan kanssa oli silmiä avaavaa. Keskustelun yllättävin asia oli ko. johtajan painotus alustatalouteen. Kyseinen yritys käyttää toiminnassaan paljon työvoimaa ja materiaaleja, mutta pohtii, voisiko kansainvälistyminen sujua ketterämmin alustoja hyödyntäen. Mikä on ko. yrityksen toiminnan ydintä: rekrytoitavat ihmiset ja ostettavat materiaalit vai skaalattava, toimiva ja digitalisoitava liiketoimintamalli? Tätä kysymystä monen muunkin suomalaisen yritysjohtajan olisi syytä pohtia.

On hyvä muistaa, että alustataloudessa on usein kyse tarkkaan kohdistetusta käyttäjäjoukosta ja kohdistetusta käytöstä, eikä globaalista ”superalustasta”, vaikka nämä superalustat ovatkin niitä tunnetuimpia. Perinteisillä aloilla, kuten rakennusteollisuudessa alustat voisivat lisätä tehokkuutta jo pelkästään yhteisen toimintaviitekehyksen kehittämisen kautta.

Alustatalouden etenemisen ongelma ei ole teknologinen vaan organisatorinen

Liiketoimintajohto ja IT eivät aina puhu samaa kieltä. Digitalisoituvassa maailmassa tämä on yhä suurempi ongelma. Ei haaste, vaan ongelma.

Jos me täällä Pohjolassa, lähellä Napapiiriä, haluamme olla mukana kansainvälisessä kasvussa tietopääoman avulla, tätä ongelmaa on syytä ratkoa. Tulevaisuuden kasvumahdollisuudet ovat alustatalouden ja digitaalisten ratkaisujen suunnalla. IT on aivan liian arvokas asia jätettäväksi vain IT-ammattilaisten käsiin, koska liiketoiminta ei ilman digitaalisia ratkaisuja pärjää.

Yksi osa ratkaisua on kokenut, liiketoimintaa ymmärtävä IT-arkkitehti ja/tai -tiimi, joka osaa yhdistää tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuudet ja -mallit, ansaintalogiikan ja digitaaliset ratkaisut. Tämän me reflectorlaiset osaamme ja tässä ongelmanratkaisussa aiomme olla mukana.

Timo Nieminen ja Patrik Ajalin

Reflector on hankkeiden ja hankintojen tukemiseen ja arkkitehtuuriin erikoistunut ketterä ja riippumaton IT-talo. www.reflector.fi

Reflector on ICT-talo, jonka ykköstehtävä on auttaa asiakkaitamme liiketoiminnan isoissa ja pienissä muutoshankkeissa. Ketterästi ja riippumattomasti.

Jaa artikkeli

Voisit pitää myös näistä:

strateginen kehittäminen

DevOps ja projektin tietoturva

DevSecOps: lisää mystisiä kirjainlyhenteitä. Rakettitiedettä? Ei laisinkaan, mutta silti monimutkaista. Voidaanko tähän panostaa liikaa? Ei varmastikaan. Mitä “Sec” tarkoittaa tässä yhteydessä? Se on

Lue lisää
Alustatalous ja IT-arkkitehtuuri

Mitä tekee Business Analyst?

Oletko koskaan miettinyt, miksi yritykset panostavat liiketoiminnan analyytikoihin, joiden nimitys voi vaikuttaa hieman mystiseltä? Avaamme tässä kirjoituksessa hieman, mitä Business Analyst tekee. Liiketoiminta-analyytikot

Lue lisää
Kokonaisarkkitehtuuri Reflector

Ota yhteyttä, mietitään yhdessä juuri teille parhaat ratkaisut

Täytä tiedot ja siirry lataamaan tutkimus

Kokonaisarkkitehtuuri Reflector

Get in touch!