Yritysarkkitehti
Strategia on suunta, johon laiva kulkee, mutta arkkitehtuuri on kartta, jonka avulla liikutaan

Tuorein yritysarkkitehtimme Matti Paatsama osallistui ensimmäisinä työpäivinään Reflectorilla auliisti valokuvamalliksi, kun kuvasimme uusia kuvia verkkosivuille. Kuvista tulikin upeita! Haastattelimme häntä samalla uudesta duunista. Mitä yritysarkkitehti tekee? Lue Matin haastattelu.

Millainen tausta sinulla on?

Akateemiselta taustaltani olen Ressun lukion käynyt tuotantotalouden diplomi-insinööri. Ensimmäinen todellinen työpaikkani oli Accenturen IT-strategia / Transformaatio- ja arkkitehtuuriryhmä, joka on viitoittanut työuraani. Viimeksi olin Telialla vetämässä suurta transformaatiota. 

Mitä yritysarkkitehti tekee?

Yritysarkkitehtina kuvaan, miten yritys toimii kokonaisuudessa nyt ja miten sen tulisi toimia tulevaisuudessa. Jos verrataan strategiaan, niin voisi sanoa, että strategia on suunta, johon laiva kulkee, mutta arkkitehtuuri on kartta, jolla liikutaan.

Miten näet yritysarkkitehtuurin vaikuttavan firmoihin nyt ja tulevaisuudessa?

EA:n (Enterprise Architecture) merkitys on kasvava. Itse näen sen historian suurin piirtein näin: 80-luvulla yleistyivät tärkeät ERP-systeemit (IBM mainframe ja myöhemmin SAP). Yritykset ottivat näitä käyttöön ja niiden ympärille rakennettiin myös paljon muuta. Kukaan ei miettinyt arkkitehtuuria. Tänä päivänä monen ison yrityksen arkkitehtuuri muistuttaakin hämähäkinseittiä. Siellä riittää siis perattavaa. ERP lock-in on todellinen ongelma monelle yritykselle.

Millaisia eväitä tuot asiakkaillemme auttaaksesi heitä saavuttamaan tavoitteensa?

Kaikki lähtee paremmasta nykytilan ymmärryksestä. Usein jopa strategia on kirkas, mutta IT:n nykytilasta ei ole järkevää käsitystä. Jotain lakanan kokoisia arkkitehtuurikarttoja saattaa löytyä, sekä tarkkoja kuvauksia yksittäisistä järjestelmistä. Tarvittaisiin ennemminkin yksinkertaistettu kuva nykytilasta, joka mappautuu liiketoiminnan kyvykkyyksiin ja organisaation prosesseihin.

Mikä on mielestäsi tärkeintä asiakassuhteessa?

Läsnäolo ja asiakkaan kuunteleminen on mielestäni kaikkein tärkeintä. On helppo tulla sisään omilla ideoilla, mutta sitä ennen pitäisi kuunnella, mitä asiakas itse haluaa. Kuten aikaisemmin totesin, usein strategiset tavoitteet ovat selkeät, mutta niihin pääseminen ja konkreettiset askeleet ovat kateissa. Nämä ensi askeleet pitäisi kuitenkin löytyä asiakkaalta itseltään. Työ on vähän kuin psykologin, pitää saada vastapuoli tajuamaan, mitä jo itse tietää.

Kuinka aiempi kokemuksesi voi hyödyttää meidän asiakkaitamme?

Koulutukseni ja akateeminen taustani luo vahvan perustan analyyttiselle ajattelulle, joka on keskeistä, kun koetetaan löytää liiketoiminta- tai IT-haasteen juurisyy. Lisäksi olen ollut mukana ruohonjuuritasolla toteutuksessa, joten ymmärrän asioita myös yksittäisen devaajan näkökulmasta. Hyvä devaaja on kultaakin kalliimpi ja sitä tulee arvostaa IT-maailmassa.

Millä tavoin pidät itsesi ajan tasalla nopeasti muuttuvassa ympäristössä?

Ajan tasalla itsensä pitäminen on varsin keskeistä IT-alalla. Tämä on yksi niistä syistä, miksi halusin Reflectorille töihin. Reflectorin osaamisalueet vastaavat hyvin omiani. Meillä on viikoittain järjestettyä tiedonjakamiseen liittyvää toimintaa kaiken epäformaalin lisäksi. Reflectorilla on varsin kokenutta porukkaa ja tietotaitomme on yrityksen kokoon nähden huomattavan suurta. Lisäksi osallistumme jatkuvasti myös koulutuksiin Reflectorilla.

Kuinka lähestyt haasteita ja esteitä, kun työskentelet asiakkaidemme projektien parissa?

Tärkeintä haasteissa on mielestäni nostaa ne esille. Mikään ei ole pahempaa kuin pimittää ja piilottaa ongelmia, jolloin ne vain kasaantuvat ja pahentuvat. Mitään kaikenkattavaa ratkaisua ei ole, mutta yleensä haastavissa tilanteissa ensimmäinen askel on järjestää pidempi palaveri tai lyhyt workshop, jossa asiaan pureudutaan. Tässä on sitten helppo pilkkoa ongelmat osiin.

Reflectorin yritysarkkitehti Matti Paatsama

Matti Paatsama

Yritysarkkitehti

Matti Paatsama on Reflectorin yritysarkkitehti, jolla on vahva analyyttinen ote laajojen ongelmien yksinkertaistamiseen ja ratkaisemiseen. Teoreettisen osaamisen ohella Matilla on vankka käytännön kokemus strategisten IT-projektien suunnittelusta, toteutuksesta ja johtamisesta. Työn ulkopuolella Matille tärkeintä ovat perhe, liikunta ja ystävät.

Reflector on ICT-talo, jonka ykköstehtävä on auttaa asiakkaitamme liiketoiminnan isoissa ja pienissä muutoshankkeissa. Ketterästi ja riippumattomasti.

Jaa artikkeli

Voisit pitää myös näistä:

IT-järjestelmät arkkitehtuuri

Reflector on julkishallinnon sopimustoimittaja

Tarjoamme julkishallinnolle laajan valikoiman asiantuntijapalveluita, jotka kattavat IT-konsultoinnin sekä johtamisen ja kehittämisen tarpeet vuosille 2023-2028. Reflector on mukana seuraavissa dynaamisissa hankintajärjestelmissä: IT-konsultointi 2023-2028

Lue lisää
Kokonaisarkkitehtuuri Reflector

Ota yhteyttä, mietitään yhdessä juuri teille parhaat ratkaisut

Täytä tiedot ja siirry lataamaan tutkimus

Kokonaisarkkitehtuuri Reflector

Get in touch!