Projektin dokumentointi
Projektin dokumentointi – mitä opin Pontiacin verhoiluprojektista?

Kirjoitin aiemmin Pontiac Bonnevillen verhoiluprojektistani ja dokumentoinnin tärkeydestä projektin suunnittelu- ja toteutusvaiheessa. Nyt kun penkit ovat valmiina, on aika katsoa taaksepäin ja pohtia opittuja asioita.

Dokumentoinnin selkeys ja taso

Huomasin, että vaikka dokumentoin paljon, dokumentointi ei ole aina ollut verhoiluprojektissani kohdistettu oikeaan asiaan. Haastetta tähän tuli erityisesti silloin, kun aikaa esimerkiksi kuvista oli jo kulunut enemmän, eikä muistiin voinut enää luottaa. Tässä projektissa huomasin, että videoista oli enemmän hyötyä kuin kuvista. Myös kirjallinen dokumentointi oli arvokasta.

  • Pohdi, mistä tiedosta on hyötyä erityisesti myöhemmin
  • Keskity dokumentoinnin laatuun ja valitse oikea dokumentointitapa.

Dokumentoinnin hyödyntäminen

Huomasin, että en aina tarkistanut dokumenttejani työn edetessä. Tämä aiheutti sen, että jouduin tekemään joitakin kohtia useampaan kertaan.

  • Tarkista aina tehty dokumentaatio ennen tekemistä.
  • Hyödynnä materiaalia myös työn aikana ja reflektoi tekemistä tehtyyn dokumentaatioon.

Tee koepaloja ja testaa usein

Tein paljon koepaloja esimerkiksi erilaista tikkausmalleista.

Myös koesovitukset ja testaamiset projektin eri vaiheissa olivat tärkeässä osassa. Näissä testeissä huomasin paljon korjattavaa. Ilman tätä vaihetta ongelmat olisivat tulleet esille vasta lopussa ja pahimmassa tapauksessa olisin joutunut tekemään kaiken alusta asti uudelleen. IT-maailmassa esim. demot ja pilotoinnit ovat esimerkki malleista ja ”koesovituksista”.

  • Malleilla on helpompi pohtia, miten se sopii kokonaisuuteen.
  • Testaa usein, myös keskeneräistä.
  • Ota moka lahjana ja oppina. Älä lannistu, vaikkei kerralla menekään maaliin.

Aikataulu ja budjetti

Olin laatinut projektille karkean aikataulun ja budjetin. Tässä kävi, kuten kovin monessa projektissa: aikataulu venyi ja budjetti ylittyi.

Mitkä asiat tähän vaikuttivat?

  • Tein töitä yksin, joten tässä korostui itseohjautuvuus ja itsensä johtaminen. Itselleen on helppo antaa löysää, kun aikataulu ei ole kriittinen.
  • Työmotivaatioon vaikuttavat myös muut asiat. Ihminen on kokonaisuus, ja työhön vaikuttavat myös henkilökohtaisen elämän tilanteet.
  • Projekti oli haastava näin keltanokkaiselle amatööriverhoilijalle. Kokemattomuus näkyi sekä aikataulussa että budjetissa, kuin myös niiden arvioinnissa. Materiaalien arvioiminen oli yksi haaste, jossa kokemus tai aikaisempien vastaavien projektien dokumentointi olisivat auttaneet.

Huomaat ehkä näissä opeissa yhtäläisyyksiä oman projektisi kanssa? Projektista riippumatta haasteet ja opit ovat kovasti samanlaisia.

Tässäkin kävi kuitenkin lopulta hyvin. Opin ihan hirvittävän paljon uutta ja olen kirjannut näitä oppeja nyt myös ylös, retrospektiivin tavoin, seuraavaa projektia ajatellen. Voin olla lopputulokseen ihan tyytyväinen, vaikkei siitä täydellistä tullutkaan – riittävän hyvä on usein tarpeeksi hyvä.

Projektin dokumentointi
Tarja Testauspäällikkö

Tarja Kunnasvuo

Testauspäällikkö

Tarja on ISTQB-sertifioitu testauksen ammattilainen, joka pitää testauksen langat käsissä yli kymmenen vuoden kokemuksella. Tarjalla on monipuolista osaamista testaukseen, testauksen koordinointiin sekä testauksen toimintatapojen kehittämiseen liittyen.

Reflector on ICT-talo, jonka ykköstehtävä on auttaa asiakkaitamme liiketoiminnan isoissa ja pienissä muutoshankkeissa. Ketterästi ja riippumattomasti.

Jaa artikkeli

Voisit pitää myös näistä:

Kokonaisarkkitehtuuri Reflector

Ota yhteyttä, mietitään yhdessä juuri teille parhaat ratkaisut

Täytä tiedot ja siirry lataamaan tutkimus

Kokonaisarkkitehtuuri Reflector

Get in touch!